tisdag 11 december 2012

Recept: Lussebullar

I söndags bakade jag, syrran och lillen lussebullar. För första gången nånsin blev jag nöjd med dom. Dom fick rätt storlek, dom blev saftiga och hade precis lagom mängd saffran.

Några tips jag hittade nånstans när jag surfade runt var: Minska mängden jäst och öka jästiden. Jag använde ca 40 g jäst istället för 50 g och jäste ca 55 min istället för 40. Funkade jättebra.
När jag tog fram kesellan för att hälla ner i min assistent upptäckte jag att den gick ut för ca 1 månad sen (ja, jag skäms) men då kom jag på att jag hade läst att man kunde ta philadephia ost istället. Jag hade ca 150 g i stället för 250 g kesella (det var allt jag hade kvar hemma) Men resultatet blev bra :)
Jag struntar i russinen för jag tycker inte det är gott men för er som gillar det: Lägg dom i blöt medans ni bakar så sitter dom kvar bättre i bullarna.


Saftiga Lussebullar
Från hembakat 2010

150 g smör
5 dl standard mjölk
50 g jäst
250 g kesella, 10%
1 g saffran (2 pkt)
1 ½ dl socker
1 tsk kardemumma
½ tsk salt
ca 18 dl vetmjöl
russin till garnering

Smält smör och tillsätt mjölk. Blandningen ska bli 37 grader. Smula jästen och häll över degspadet.
När jästen är löst, tillsätt kesella, saffran, socker, kardemumma, salt och mjöl. Blanda mjölet lite varteftersom men spara ca 2 dl till utbaket. Arbeta degen smidig och jäsa under bakduk ca 40 min i rumstemp, gärna runt 22-25 grader.
Lägg bakplåtspapper på plåtar (jag behövde 3 st) medans ni väntar på att degen ska jäsa.
Baka ut degen och forma som ni vill och lägg dom med god plats mellan på plåten. Täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
Sätt under tiden på ugnen på 225 grader och vispa upp ett ägg till pensling. Om det är väldigt tjockt kan man tillsätta lite vatten så blir det lättare att pensla.
Pensla bullarna, tryck dit russinen och grädda 5-10 min (det tog 7 min för mig)
Låt svalna på galler under bakduk.

Ska man inte äta bullarna direkt kan man hoppa över gräddningen och frysa in bullarna efter sista jäsningen. Då är det bara ta fram bullarna lite innan dom ska ätas så dom hinner tina och grädda som vanligt. På så vis har man alltid nybakade bullar när det kommer gäster :)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar