fredag 14 december 2012

Nallar och massa choklad :)

I morgon fyller min sambos lillebrors tjej år. Så han ville att jag skulle göra en överraskningstårta till henne som räcker till typ 2 personer. Hon är gluten och laktosintolerant men det gick bra med låglaktos och hon gillar mint. Det var all info jag fick.
Jag bestämde mig för att göra en chokladmousse med mint och vaniljbottnar och spackla med mintchokladganache.
Tårtan blir ca 10 cm i diameter och dekorerad med en miranda nalle i sockerpasta. Jag hade svårt att få till storleken på nallen så jag gjorde tre stycken. Jag kommer nog använda nallen i mitten på bilden här nedanför.
I recepten har jag använt glutenfritt mjöl och laktosfri grädde och jag tycker inte det smakar annorlunda om man jämför med icke allergifria alternativ :)

Mintchokladmousse
100 g mintchoklad (jag tog lindt)
2 äggulor
2,5 dl grädde
Smält choklad och låt svalna till under 65 grader.
Rör ner en äggula i taget tills det blandats väl.
Låt svalna.
Vispa grädden men inte för hårt och vänd ner i smeten.
Låt stå minst en timma i kylen.
Det blir fyra portioner om man häller upp det i glas och då görs det innan man ställer in det i kylen.


Chokladganache


100g choklad (jag tog lindts mint)
1 dl vispgrädde
Smält chokladen över vattenbad. Tillsätt grädden och rör tills det blandats. Låt svalna.
Perfekt att spackla med eller som fyllning.
För att kunna spackla en tårta krävs det att man tar receptet gånger 3, kanske till och med gånger fyra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar