söndag 23 december 2012

Julmacarons

Igår bakade jag macarons som jag ska ta med till pappa och hans sambo. Recept hittar ni hos sockerrus
Jag valde att göra saffransmacaron med apelsinchokladganache och pepparkaksmacaron med päron, granatäpple och calvadosmarmelad.

Jag brukar dela upp receptet i två för annars blir det för mycket av en smak. Jag gör smeten färdig och sen häller jag över hälften i en annan bunke och då smaksätter eller färgar jag smeten.
I alla recept står det att man inte får övervispa men det har jag aldrig gjort. Däremot tror jag att jag undervispar den innan jag häller över hälften. Man måste ju blanda mer när man häller i färg och smak så man måste nog vara lite försiktig.
Har ni aldrig testat att göra macarons så borde ni läsa den här. Då vet ni vad ni ska tänka på och förhoppningsvis slipper ni göra fel :) Jag vet inte hur många gånger mina har blivit fula men dom har alltid varit goda :)

Ett annat tips jag kan ge er när ni använder recept med sockerlag är att inte koka den för länge. Sockerlagen får absolut inte ändra färg. Den ska vara klar och allt socker ska ha löst upp sig.
Jag brukar röra runt med en visp ända fram tills det börjar koka. Då slutar jag röra och låter det koka ca 2 min. Man kan använda en sockertemp men jag tycker det är lättare att köra på känsla :)

Som vanligt delade jag upp smeten i två bunkar och tillsatte ca 1/2 pkt saffran i den ena och ca 2 tsk pepparkakskrydda i den andra. Jag struntade i att färga dom. Jag vill helst inte använda sånt om man inte måste. Medans macaronsen vilade gjorde jag fyllning. Jag kokade upp juicen och skalet från två jumboapelsiner tillsatte lite syltsocker och lät det puttra tills det tjocknade. Tog bort det från plattan och tillsatte 100 g 70% choklad. Sen lät jag det svalna.
Jag hade tänkt att ha fikonfyllning i den andra men det blev inte bra så jag tog en marmelad från falkbygden  jag hade i kylen med smak av päron, granatäpple och calvados. Den passade sååå bra med pepparkaka men det är nog bara för vuxna.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar