I torsdags fick jag en beställning på en tårta med Saif bandy tema som skulle hämtas idag.
I vanliga fall vill jag ha 2 veckor på mig men det var en ganska enkel design, lätta smaker och jag hade inget att göra :)
Meningen var att det skulle vara svart botten men med den korta varseln hann jag inte beställa svart sockerpasta så jag åkte till panduro. Stort misstag, jag har aldrig jobbat med sämre sockerpasta. Den bara sprack så tillslut blev det vit bas iallafall. Jag tycker att slutresultatet blev bra. Alla detaljer är utskuret för hand så det tog ju lite tid men det är alltid kul att göra saker som inte finns överallt.
Det är chokladbottnar fyllt med vit chokladmousse och hallonrippel och mjölkchokladmousse.
Det är en av mina smakfavoriter så jag hoppas dom tycker om det :)
Tips: om ni gör mjölkchokladmousse, byt ut lite av mjölkchokladen mot mörk choklad så blir det inte lika sliskig och smakar underbart enligt mig :)
lördag 16 mars 2013
lördag 9 mars 2013
How to make penis cake
Idag har jag gjort en penisformad tårta till syrrans kompis. Jag är ganska nöjd med hur slutresultatet blev men det finns definitivt rum för förbättring.
Jag passade även på att fota händelseförloppet så ni också kan göra en :)
Börja med att baka en valfri botten. Den måste vara lite stadigare. Gör fyllningar och smörkräm.
Jag använde mig av ett standard recept på sockerkaka som jag ändrade lite och fyllde med hackad vit choklad och jordgubbsmousse. Det skulle ha varit färska jordgubbar också men min sambo åt upp dom.
Jag spacklade med swiss meringue buttercream.
Har man inte hudfärgad pastafärg kan man blanda lite rött och lite gult för att få till färgen.
Jag passade även på att fota händelseförloppet så ni också kan göra en :)
Börja med att baka en valfri botten. Den måste vara lite stadigare. Gör fyllningar och smörkräm.
Jag använde mig av ett standard recept på sockerkaka som jag ändrade lite och fyllde med hackad vit choklad och jordgubbsmousse. Det skulle ha varit färska jordgubbar också men min sambo åt upp dom.
Jag spacklade med swiss meringue buttercream.
Har man inte hudfärgad pastafärg kan man blanda lite rött och lite gult för att få till färgen.
Gör en mall i papper |
Skär ut så många bitar som behövs |
Sätt ihop och runda till kanterna med en kniv |
Spackla snoppen med ett tunt lager smörkräm och kyl. Detta göra att smulorna sitter fast och inte kan förstöra det sista lagret. |
Lägg på rikligt med smörkräm |
Spackla ett jämnt lager så att botten inte syns igenom. I vanliga fall skulle jag säga att det är viktigt att ytan blir jämn men nu behövs inte det. Kyl igen. |
Nu kan man använde händerna för att släta till ytan. Värmen i händerna gör att smörkrämen smälter lite och ytan blir slät. |
Om man vill kan man göra ådror, gör det då i smörkrämen innan ni täcker snoppen och sen kan man även använda pulverfärg för att ge "huden" en naturligare färg |
fredag 8 mars 2013
Chocolate ship cookies
Förra helgen var jag med familjen på skansen. Självklart måste man ha med sig matsäck och då är ju kakor ett måste. Jag passade på att testa ett recept på chocolate ship cookies (vet inte var jag hittade det)
Dom var så goda att vi åt upp dom på fredagen och blev utan på skansen :P
Orginalreceptet är i cups men jag har ändrat det och minskat sockermängden.
Chocolate ship cookies
3½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
225 g osaltat smör (använder du med salt kan du ta bort ½ tsk salt) smält och svalnat
1½ dl farinsocker eller ljust muscovadsocker
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
250 g choklad. (Jag blandar mjölkchoklad med mörk choklad) antingen hackad eller chokladknappar.
Värm ugnen till 150 grader. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan.
Vispa smör och sockret i en stor bunke.Tillsätt ägg och äggula och vispa tills det är ljust och fluffigt.
Rör ner mjölet tills det precis är blandat. Tillsätt chokladen och blanda ordentligt (gärna med händerna)
Skeda upp smeten på plåten. Tänk på att kakorna flyter ut väldigt mycket så lägg dom med ordentligt mellanrum.
Grädda 8-15 min beroende på hur stora dom är och hur sega du vill ha dom. Mina kakor gräddade jag bara 8 min men dom var ca 2,5-3 cm i diameter innan dom flöt ut. (alltså små)
Låt svalna helt innan dom serveras (om ni kan vänta)
Dom var så goda att vi åt upp dom på fredagen och blev utan på skansen :P
Orginalreceptet är i cups men jag har ändrat det och minskat sockermängden.
Chocolate ship cookies
3½ dl vetemjöl
½ tsk bikarbonat
½ tsk salt
225 g osaltat smör (använder du med salt kan du ta bort ½ tsk salt) smält och svalnat
1½ dl farinsocker eller ljust muscovadsocker
1 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 ägg
1 äggula
250 g choklad. (Jag blandar mjölkchoklad med mörk choklad) antingen hackad eller chokladknappar.
Värm ugnen till 150 grader. Täck 2 plåtar med bakplåtspapper.
Sikta mjöl, bikarbonat och salt. Ställ åt sidan.
Vispa smör och sockret i en stor bunke.Tillsätt ägg och äggula och vispa tills det är ljust och fluffigt.
Rör ner mjölet tills det precis är blandat. Tillsätt chokladen och blanda ordentligt (gärna med händerna)
Skeda upp smeten på plåten. Tänk på att kakorna flyter ut väldigt mycket så lägg dom med ordentligt mellanrum.
Grädda 8-15 min beroende på hur stora dom är och hur sega du vill ha dom. Mina kakor gräddade jag bara 8 min men dom var ca 2,5-3 cm i diameter innan dom flöt ut. (alltså små)
Låt svalna helt innan dom serveras (om ni kan vänta)
onsdag 27 februari 2013
Pizzabullar
Jag spenderar mycket av min datortid på bakbloggar. Främst utländska bloggar. Jag hittar mycket av min inspiration och många av mina recept på det viset. Ofta är det ingredienser med som inte finns i Sverige men då tar jag bara idéen och försvenskar den :) Det lyckas inte alltid men det är så tillfredställande när det blir bra :)
I förra veckan kom jag in på en mat och bakblogg från en tjej som lagade mycket latinamerikansk mat och där hittade jag inspiration till mina pizzabullar.
I min variant använde jag Kungsörnens mjölmix för grekiskt lantbröd. Det är såååå emkelt. Man blandar jäst med ljummet vatten och tillsätter mjölet. Låt det jäsa i en halvtimma. Istället för att knåda ut det till bröd så kavlar jag ut det som om jag skulle göra kanelbullar.
Sen brer jag på tomatpuré, strör på oregano och sen har jag på valfri fyllning. Jag älskar göls chorizo i skivor och mozzarella med lite vanlig riven ost.
Rulla ihop degen till en korv och skär som kanelbullar. Låt jäsa i en halvtimma och grädda sen i 200 grader ca 15 min. Ät direkt. Perfekta som mellanmål. Jag och lillen har ätit dom varje dag efter dagis :)
Tips: När allt är färdigjäst kan man frysa in bullarna istället för att grädda dom. Då funkar det som bake off bröd. När man sätter igång ugnen tar man ut så många bullar man vill ha, placerar dom på en plåt och låter dom tina en aning medans man väntar på att ugnen ska bli klar :)
I förra veckan kom jag in på en mat och bakblogg från en tjej som lagade mycket latinamerikansk mat och där hittade jag inspiration till mina pizzabullar.
I min variant använde jag Kungsörnens mjölmix för grekiskt lantbröd. Det är såååå emkelt. Man blandar jäst med ljummet vatten och tillsätter mjölet. Låt det jäsa i en halvtimma. Istället för att knåda ut det till bröd så kavlar jag ut det som om jag skulle göra kanelbullar.
Sen brer jag på tomatpuré, strör på oregano och sen har jag på valfri fyllning. Jag älskar göls chorizo i skivor och mozzarella med lite vanlig riven ost.
Rulla ihop degen till en korv och skär som kanelbullar. Låt jäsa i en halvtimma och grädda sen i 200 grader ca 15 min. Ät direkt. Perfekta som mellanmål. Jag och lillen har ätit dom varje dag efter dagis :)
Tips: När allt är färdigjäst kan man frysa in bullarna istället för att grädda dom. Då funkar det som bake off bröd. När man sätter igång ugnen tar man ut så många bullar man vill ha, placerar dom på en plåt och låter dom tina en aning medans man väntar på att ugnen ska bli klar :)
måndag 25 februari 2013
Stekta bananer, nutella, kolasås och rostade tortillachips
Igår gjorde jag en supergod efterrätt. Tyvärr ser den inte så aptitlig ut men den smakar underbart och är dessutom så otroligt enkel att göra :)
Dela 4st mini tortillabröd i 6 delar per bröd och rosta i ugnen ca 8-10 min i 175 grader. Låt svalna helt.
Smällt 55g smör, 2 msk farinsocker (går att byta mot vanligt strösocker) och 1 tsk kanel i en stekpanna. Stek 3 grovhackade bananer i sockret. Bananerna ska bara suga åt sig sockret. Överstek dom inte! Tar 2-3 min.
Lägg det rostade tortillabrödet på en tallrik, ringla lite nutella över (smält några sekunder i micron). Häll på bananerna, ringla lite kolasås över (jag använde köpt glasstopping men du kan göra egen) Om man vill kan man strö lite hackade hasselnötter över och servera med vaniljglass (vilket jag glömde igår)
Dela 4st mini tortillabröd i 6 delar per bröd och rosta i ugnen ca 8-10 min i 175 grader. Låt svalna helt.
Smällt 55g smör, 2 msk farinsocker (går att byta mot vanligt strösocker) och 1 tsk kanel i en stekpanna. Stek 3 grovhackade bananer i sockret. Bananerna ska bara suga åt sig sockret. Överstek dom inte! Tar 2-3 min.
Lägg det rostade tortillabrödet på en tallrik, ringla lite nutella över (smält några sekunder i micron). Häll på bananerna, ringla lite kolasås över (jag använde köpt glasstopping men du kan göra egen) Om man vill kan man strö lite hackade hasselnötter över och servera med vaniljglass (vilket jag glömde igår)
torsdag 21 februari 2013
Kladdkaka
Idag blev det en klassisk kladdkaka till efterrätt.
Receptet kommer från appen koka ihop.
Receptet kommer från appen koka ihop.
Kladdkaka
100g smör
2 ägg
2 dl socker
3 msk kakao
2 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
Smält smöret och låt svalna. Blanda sedan alla ingredienser och häll i en smörad 24 cm form.
Grädda i 175 grader ca 15-20 min beroende på hur kladdig ni vill ha den.
Jag gräddade den 15 min och jag tyckte det blev perfekt :)
söndag 17 februari 2013
Nalle Puh till Noah
I går fyllde Noah 2 år. Jag har varit kompis med hans mamma sen vi var 12 år så när hon frågade om jag kunde göra en Nalle Puh tårta till Noahs 2 års kalas var det en självklarhet. För övrigt frågade hon redan i oktober. Snacka om att vara ute i god tid :)
Tårtan skulle vara till 30 personer. Vaniljbottnar med chokladmousse och hallonmousse. Enkla och uppskattade smaker. I övrigt hade jag fria händer.
Jag har länge velat göra en tårta med miljö och figurer som gör något. Jag bestämde mig för att Tiger skulle hoppa på sin svans och Nasse skulle klättra på tårtan. Det var lite svårare än jag hade trott. Det var svårt att få dom att torka i rätt ställning men jag är nöjd med slutresultatet.
Skulle jag göra om det skulle jag göra Nalle Puhs huvud rundare och ändra Iors ögon men annars skulle jag inte ändra något.
Förutom tårtan så beställde Lotta macarons i 2 smaker och cupcakes i 2 smaker.
Jag har fått så fina kommentarer från både Lotta och folk som var på kalaset. Dessutom la Lotta ut tårtan på facebook och Instagram och kommentarerna där fick mig att rodna.
Tårtan skulle vara till 30 personer. Vaniljbottnar med chokladmousse och hallonmousse. Enkla och uppskattade smaker. I övrigt hade jag fria händer.
Jag har länge velat göra en tårta med miljö och figurer som gör något. Jag bestämde mig för att Tiger skulle hoppa på sin svans och Nasse skulle klättra på tårtan. Det var lite svårare än jag hade trott. Det var svårt att få dom att torka i rätt ställning men jag är nöjd med slutresultatet.
Skulle jag göra om det skulle jag göra Nalle Puhs huvud rundare och ändra Iors ögon men annars skulle jag inte ändra något.
Förutom tårtan så beställde Lotta macarons i 2 smaker och cupcakes i 2 smaker.
Jag har fått så fina kommentarer från både Lotta och folk som var på kalaset. Dessutom la Lotta ut tårtan på facebook och Instagram och kommentarerna där fick mig att rodna.
Prenumerera på:
Inlägg (Atom)